chutě

23.10.2020

Chutě, ať už na sladké či slané, zažil asi každý. Jak jim předejít, to se dozvíte v článku...

Jak si to vysvětlit? Co nám tím chce tělo říct?

Velmi často mi klienti říkají, že je z pravidla odpoledne "chytá" chuť na sladké. Po další diskuzi je mi vše jasné, řeknou mi totiž, co stihli nebo spíše nestihli sníst.

"Ráno nestíhám, tak si do něčeho "dlubnu" (chleba s něčím, koláček, oplatka), pak nějaké ovoce, jestli vůbec, k obědu nějaké "meníčko" a po obědě mě to chytá, mám chuť na něco sladkého, případně už ukusuji oplatek ke kávě", říkají.

Možné příčíny tedy jsou:

  • jíte málo
  • jíte nedostatečně (chybí vám nějaká z živin a vitaminů)
  • máte stres

Tělo si žádá energii, a to rychlou.

Tento přístup je ale značně neefektivní, řekněme si proč.

Rychlou energií pro tělo je jednoduchý cukr (sladkosti, sladké nápoje, bílé sladké pečivo), který se okamžitě vstřebává do krve a tělo je tak rychle uspokojeno, ne však na dlouho. Hladina cukru rychle vyhoupne nahoru, a pak padá rychle dolů a tělo si zanedlouho žádá rychlou energii znovu. 

Nutno podotknout, že přílišnou a dlouhodobou konzumací jednoduchých cukrů si zakládáme na cukrovku, neboť hormon inzulin, který reguluje hladinu cukru v krvi tak tak stíhá a dříve nebo později se na takovou "lítačku" vykašle a přestane se tvořit.

Dalším problémem je, že konzumací jednoduchých cukrů a ztužených tuků, které se nacházejí v pochutinách, našemu tělu škodíme. Nedodáváme potřebné živiny, místo toho organismus zatěžujeme a ten je ve stresu, metabolismus se zpomaluje a ukládá si tuk. 

Jelikož tělo energii potřebuje pro zachování základních funkcí a nemůže se spoléhat pouze na nás (chytrá příroda), dělá si zásoby. Tato zásobárna se nachází (v podobě glykogenu) v játrech a ve svalech a dále pak v tucích. Tělo sáhne přirozeně dříve po rychlé energii v játrech a svalech a posléze bere též z tukových zásob. Může se tak jednoduše stát, že přícházíte o svaly. To přece nechceme...

Jak to teda změnit?

Jó, to kdybychom se stihli pořádně, kvalitně a pravidelně najíst a konzumovali přes den ty cukry, které uvolňují energii do těla postupně, to je jiná. Říká se jim komplexní sacharidy (celozrnné pečivo, rýže, brambory, vločky, pohanka, jáhly, těstoviny, kuskus, luštěniny apod.) Hladinka cukru v krvi bývá pak pěkně vyrovnaná a tělo, tedy přesněji naše slinivka břišní, která produkuje onen zmiňovaný hormon inzulin, ocení, že ji necháme chvíli vydechnout.

Zkuste jeden den myslet na sebe, jezte pravidelně a zařaďte mimo ostatní makroživiny (bílkoviny a tuky) i přílohy nebo celozrnné pečivo místo toho bílého. Pozorujte, jestli máte více energie, nejste tak protivní, jste více soustředění, lépe vám to myslí a hlavně NEMÁTE chutě! 

Já už to mám vyzkoušeno a funguje to dost dobře. 

Zkuste to změnit a dejte mi vědět, zdali vám to funguje nebo se objednejte na online konzultaci a vyřešíme to spolu.