malé změny se počítají
Na příkladu si ukážeme, jak se dá i pomocí malých změn vylepšit jídelníček...
proč tento jídelníček ne

NEVHODNÝ JÍDELNÍČEK
Snídaně: kobliha
Svačina: žádná
Oběd: rohlík se šunkou
Svačina: oplatek
Večeře: Burger s hranolkama
Tento jídelníček obsahuje pšeničnou mouku v každém pokrmu, není pestrý. Chybí kvalitní sacharidy a tuky. Bílkoviny ve formě uzenin a tučného masa a nejsou vhodné. Chybí vláknina (obsažená převážně v zelenině, ovoci a luštěninách).
Ranní výživa je nedostatečná a můžou se objevit chutě, to by vysvětloval oplatek a velká tučná večeře (přejídání se a nabírání tuků).
proč říkám ano tomuto jídelníčku

VHODNÝ JÍDELNÍČEK
Snídaně: ovesné vločky s jablkem, skořicí, medem a ořechy
Svačina: bílý jogurt
Oběd: kuřecí kousky s rýží a zeleninou
Svačina: plátek celozrnného chleba s čočkovou pomazánkou
Večeře: losos s bramborou a grilovanou zeleninou
Tento jídelníček je vyvážený, neobsahuje skoro žádnou pšeničnou mouku a je pestrý. Obsahuje kvalitní sacharidy, tj. ovesné vločky, rýži a celozrnný chléb. Kvalitní tuky, to jsou ořechy, olivový olej u přípravy oběda a ryb (lososa v tomto případě). Bílkoviny jsou zastoupeny v kuřecím mase, rybě, ale i ve formě rostlinné, jakou jsou luštěniny. Obsahuje dostatek vlákniny. Jídelníček neobsahuje žádné pochutiny, sladkosti, ani uzeniny.