nakupování a složení potravin

21.10.2015

Nedejte se napálit přesně promyšlenými marketingovými strategiemi. 

Složení potravin je na etiketách uváděno sestupně, na prvním místě je vždy uvedena surovina, která se ve výrobku vyskytuje v největším množství.

Kupujete-li například tuňáka se zeleninovou směsí v konzervě a na prvním místě ve složení bude zelenina, snadno si tak uvědomíte, že kupujete velmi drahou zeleninovou směs :-).

Dalším příkladem může být rybí salát v majonéze a jogurtu. Myslíte si, že rybí salát v jogurtu je zdravější a méně kalorický? Radši si přečtěte etiketu. Je možné, že jogurt bude uveden až na konci seznamu a majonéza stále na prvním místě. Nikdo přeci neřekl, že tam majonéza vůbec není :-).

Tak si můžete všimnout, že v marmeládě nebo džemu je na prvním místě cukr a ovoce nebo ovocná složka až na místě druhém. V kolonce sacharidy, z toho cukry se pak dozvíte gramáž.

U baleného pečiva si můžete zkontrolovat, kterou mouku obsahuje v největším množství.

Na obalech rajčatových omáček a kečupech pak zjistíte, zda li vůbec obsahují nějaká rajčata.

U masných výrobků si zase zkontrolujte, jestli maso obsahují a jaké.

U fazolí v konzervě si dávejte pozor na podíl cukru.

Ve složení potravin je nutné uvádět i přídatné a aromatizující látky. Vybírejte si ideálně takové potraviny, které nejsou doslova "poslepované" všemi různými, i pro vás neznámými, látkami.

Velmi zajímavým projektem je zdravá potravina, vytvořili i aplikaci pro mobilní zařízení, se kterou můžete přímo v obchodě kontrolovat, co které Éčko znamená, ale i detailnější informace o složení a hodnocení uživatelů.

Jaké zkušenosti máte vy? Budeme rádi, když se o ně s námi podělíte :-)

Krásný den přeje eat it

eatit 2020
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma!