
nejím a přibírám
Poměrně často se setkávám s ženami, které "skoro nic nejí", ale přesto přibírají.
Žádná kouzla ani záhady v tom ale nejsou. Tyto ženy si nevědomě zpomalují metabolismus. Myslí si, že když budou jíst málo, budou hubnout, ale není tomu tak.
Je třeba najít vhodnou balanci.
Pokusím se vám to vysvětlit na jednoduchém přirovnání a pomocí příkladu navrhnout řešení.
Nejsem žádným zastáncem počítání kalorií, ale přece jen...příjem a výdej energie, způsob a kvalita stravování hraje určitou roli.
Náš organismus potřebuje určitou energii k tomu, aby základní funkce = bazální metabolismus (BMR) fungoval. Lidově tomu říkáme spalování. Počítá se v kcal nebo kJ.
Orientační výši bazálního metabolismu si můžete:
- spočítat např. podle Harris-Benedictova vzorce, BMR Ženy = 9.6 * vaše hmotnost v kg + 1.8 * vaše výška v cm - 4.7 * věk + 655 (na internetu jsou různé kalkulačky a vzorce na počítání bazálního metabolismu - BMR)
- změřit se za pár sekund na jednom z bioimpedančních přístrojů, např. InBody.
Když tělo nemá
dostatek energie na tento základní provoz, dostává se do stresu, metabolismus se zpomaluje a kdykoli dostane něco navíc
(oslava narozenin, svatba, tajně snězená čokoláda), vše uloží ve formě tuku, převážně v oblasti břicha (útrobní tuk). To
víte... šetří na horší časy.
Představte si, že potřebujete na základní provoz (jídlo, bydlení, voda, teplo apod.) 10000Kč (aby se nám to dobře počítalo :-)) a mzdu máte smluvně ustanovenou na 15000Kč. Váš zaměstnavatel je ale nespolehlivý a platí jednou 12000, jednou 7000, jindy dokonce 5000. Budete ve stresu nebo v klidu?
Pak vám zaměstnavatel dorovná a dostanete navíc i prémii, takže vám po vyrovnání všech dluhů ještě něco zbyde. Co uděláte? Půjdete ji hned utratit za zábavu, když víte, jak je zaměstnavatel nespolehlivý?
Já osobně bych šetřila a vyčkávala, případně si hledala jinou práci. Náš organismus nás však vyměnit nemůže...
Jak najít vhodnou balanci?
Sice jsme každý jiný, jinak spalujeme a máme jiné chutě. Co ale platí obecně:
- Pravidelnost. Je jedno, kolikrát denně jíme, důležité je, co nám vyhovuje. To je ale pak třeba dodržovat. Já jsem například zvyklá jíst 3x denně, mám klidný den a pohodovou práci a vyhovuje mi to, jsem zdravá, nemám pak hlad ani chutě.
- Pestrost. To znamená, nejím celý den jen pšenici nebo mléčné výrobky apod. Snaším se mít pestrý jídelníček. Nezapomínejme na kvalitní obiloviny, lušteniny, ořechy, ryby.
- Nesledujeme jen kalorie, příjem a výdej energie, ale hlavně poměr makroživin - sacharidy, bílkoviny a tuky, jejich kvalitu a zastoupení v rostlinné nebo živočišné říši. Více v článku makroživiny.
- Mrkneme na jednoduché a složité cukry (komplexní sacharidy). To znamená, omezit sladkosti na minimum a nahradit je komplexními sacharidy. Udělat si sladký pokrm, ale z kvalitních surovin. Inspirace v článku sladké zdravěji.
- Nezapomínáme na cennou vlákninu a mikroživiny (vitaminů, min.látek a dalších fytochemických látek). Zařadit zeleninu (v jakékoliv podobě - čerstvá, kvašená, dušená, grilovaná, pečená), ovoce a celozrnné výrobky.

PŘÍKLAD
Na příkladu jednoho dne ukazuji, jak jednoduše lze upravit jídelníček a přitom hubnout.
STÁVAJÍCÍ JÍDELNÍČEK
Snídaně: jogurt
Svačina: žádná
Oběd: zeleninový salát
Svačina: oplatek
Večeře: chleba s něčím
NÁVRH NOVÉHO JÍDELNÍČKU
Snídaně: jogurt s ovocem a ořechy
Svačina: zeleninový salát
Oběd: rizoto s kuřecím masem a zeleninou
Svačina: jablečný závin
Večeře: celozrnný chléb s pomazánkou (poctivoudoma připravovanou)
Při konzultacích s klienty se vždy ptám na stávajíci režim a životní styl. Jen tak mohu zjistit, co způsobuje nežádoucí změnu váhy nebo jiné potíže. Pak můžu já poradit a klient příčinu odstranit.
V dnešní době sice máme k dispozici přístroje, odborníky, pomůcky...ale vše začíná i končí v hlavě každého z nás :-).
Jdete do toho? Upravíte si jídelníček sami nebo potřebujete pomoc? Napište mi, ráda vám pomůžu.