polévky

07.01.2019

Polévky mohou být nejenom dobrou večeří, ale i rychlou svačinou...

mrkvová polévka se zázvorem

Myslíme, že tato polévka přijde teď na podzim vhod. Jako obvykle je jednoduchá, rychlá a chutná. Recept jsem našla na stránkách Recept na každý den a polévku jsem podle něj připravovala už několikrát.

Ingredience

500g oloupané mrkve nakrájené na silnější kolečka 

2 oloupané brambory 
1 menší cibule nakrájená najemno
1 pokrájený stroužek česneku
3 lžíce oleje nebo másla
1,5 litru zeleninového vývaru (domácí nebo koupený v bio kvalitě)
5cm oloupaného a pokrájeného zázvoru
sůl, čerstvě mletý pepř

Postup: Na oleji nebo másle opečeme cibulku, až zesklovatí. Přidáme pokrájený česnek, zázvor a pokrájenou mrkev. Opékáme zhruba 5 minut. Přidáme 2 oloupané a pokrájené brambory a zalijeme připraveným vývarem. Přivedeme k varu a vaříme, až budou brambory a mrkev měkká. Pak polévku rozmixujeme tyčovým mixérem a dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.

fazolovo-rajčatová polévka

Tato polévka je svou chutí velmi podobná klasické rajské polévce, na rozdíl od ní, ale díky fazolím obsahuje mnohem více rostlinných bílkovin.

Pokud vy, váš partner nebo děti nemáte luštěniny rádi, i když víte, že jsou opravdovým zlatem do hrdla, tak toto jídlo je báječným řešením, protože luštěninu v něm opravdu cítit nebudete. Recept je inspirován receptem z kuchařky Lahodně s Ellou.

Budete potřebovat:

  • Velká rajčata (asi 16 ks, já dávám tak 8)
  • Červená paprika - 4 ks
  • Olivový olej
  • Koření (použila jsem provensálské)
  • Bazalka (dodá polévce báječnou chuť)
  • Bílé fazole 2×400 gramů
  • Tamari (fermentovaná sojová omáčka)
  • Sůl, Pepř

Proč bychom měli jíst papriku?

  • Je zdrojem celé škály vitaminů - B1,B2,E, má vysoký obsah vitaminu C (191mg/100g) a provitaminu A (3165 μg/100 g).
  • Je také zdrojem minerálů, jako je draslík, fosfor, sodík, vápník, hořčík.
  • Červená paprika má asi 124 KJ/100 g a zelená paprika 87 KJ/100 g.
  • Můžete ji přidávat do salátů, péct nebo z ní udělat třeba pesto - recept najdete zde.

Postup na přípravu polévky:

  • Rajčata nakrájíte na čtvrtiny, papriky na proužky a poklademe na pečící papír v zapékací míse.
  • Okořeníme a zakápneme olejem.
  • Pečeme asi 30 min při 170 °C.
  • Necháme vychladnout a všechny ingredience rozmixujeme.

polévka z hrášku a máty

Pro 4 osoby:
5 hrníčku hrášku
vývar (v bio kvalitě nebo domácí)
400 g vařených nebo konzervovaných bílých fazolí
čerstvou mátu
sůl, pepř,
česnek
olivový olej 

Postup:

  1. Hrášek nasypeme do hrnce, přidáme vývar v kostce a vodu (nebo hotový vývar) a přivedeme k varu. Jakmile se hrášek začne vařit, odstavíme ho.
  2. Mezitím si propláchneme a necháme okapat fazole. Část fazolí si dáme bokem.
  3. Oloupeme a rozmačkáme česnek. 
  4. K uvařenému hrášku přidáme fazole, mátu, osolíme, opepříme a rozmixujeme. 
  5. Na trošce oleje orestujeme fazole a česnek. 
  6. Rozmixovanou polévku podáváme s orestovanými fazolemi na česneku. 

cuketovo-čočková polévka

Tato polévka se nezdá, ale v období, kdy je moře cuket se vyplatí jí dát šanci, překvapí vás a v tyto dny určitě i zahřeje :-).

Budeme potřebovat:
2 střední cukety
hrnek červené čočky
1 cibule
stroužek česneku
zeleninový vývar
olej
bylinky na dochucení

Postup je opravdu jednoduchý:

  1. Cibuli jen překrojíme na menší kusy a necháme zesklovatět na troše oleje.
  2. Přidáme česnek, který si nakrájíme na menší plátky.
  3. Do hrnce potom přidáme na kolečka nakrájenou cuketu a pár minutek restujeme.
  4. Přidáme propláchnutou čočku a zalijeme vývarem.
  5. Vaříme do změknutí čočky.
  6. Polévku rozmixujeme.

hrášková s batáty a kari

Co budete potřebovat:
2 lžíce oleje
2 střední mrkve
1 střední žlutá cibule
2 l zeleninového vývaru nebo vody s kvalitním zeleninovým bujónem
400 g žlutého půleného hrášku
1 střední batát

3 lžičky kvalitního kari koření
3 lžičky mletého zázvoru
1 lžička mletého římského kmínu
2 bobkové listy
menší svazek čerstvého koriandru
sůl a pepř dle chuti

Postup:

  • Mrkev i cibuli nakrájíme na kostičky a restujeme (asi 5 minut).
  • Batát nakrájíme na kostičky, přidáme k cibuli.
  • Zalijeme vývarem, přidáme hrášek.
  • Přidáme koření, přivedeme k varu, ztlumíme oheň, přikryjeme pokličkou a vaříme asi 45 minut.
  • Sejměte z ohně a vmíchejte nasekaný koriandr.
eatit 2020
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma!