sladké zdravěji

13.07.2020

Sladké pokrmy mohou být i zdravé a rychlé na přípravu. Inspirujte se...

domácí musli pochoutka

Ať už půjdete na piknik nebo na výlet, dospělí nebo malí, tuhle pochoutku určitě oceníte, protože uvolňuje energii postupně a vy budete mít více sil po delší dobu.

Pozor, obsahuje více energie, ale na rozdíl od sladkých, čokoládových tyčinek do sebe dostanete vlákninu, kvalitní zdroj rostlinných tuků a další. Neobsahuje jednoduchý cukr, žádné umělé příměsi a ani ztužené tuky.

Potřebujeme:

120 ml kokosového tuku (ten je skvělý pro tepelné zpracování a rychle ztuhne)
7 lžic tekutého medu
200 g ovesných vloček (nebo jiných vloček)
25 gramů dýňových semínek
110g hrubě nasekaných pekanových ořechů (nebo jiných ořechů)
50 gramů nasekaných mandlí
110 g sušených meruněk (nebo jiného ovoce)

Postup:

  1. Předehřejeme troubu na 180 ° C.
  2. Mezitím si do pánve dáme olej a med a na středním plameni smícháme (nevaříme).
  3. Sejmeme z plotýnky, vmícháme ovesné vločky, rozmixované a sušené ovoce, oříšky a semínka.
  4. Mícháme, dokud nevytvoří lepkavou směs (pokud to směs potřebuje, můžeme přidat med).
  5. Směs namačkejte do plechu (nebo zapékací mísy) vyloženého pečícím papírem.
  6. Pečte v troubě asi 20 - 25 minut dokud směs nezezlátne.
  7. Dokud je vše ještě teplé, rozřežeme na menší kousky.
  8. Necháme úplně vychladnout.

banánový ovesný koláč

Dezert je to jednoduchý, rychlý a kokosovou polevu můžete použít i na jiné dezerty.

Co budete potřebovat:

1 hrnek ovesných vloček
1 hrnek špaldové mouky
3 zralé banány
1 vejce
2 lžičky kypřícího prášku
3/4 hrnku rostlinného mléka
špetka soli
1 odměrka čokoládového proteinu (pokud nemáte, nahraďte medem)
1 lžička perníkového koření
kokosový olej
lžíce kakaa

Postup: Do mísy nakrájíme banány a vidličkou je rozmačkáme. Přidáme ostatní suroviny kromě kokosového oleje a kakaa. Připravíme hladké těsto, které vlijeme do koláčové formy vymazané kokosovým olejem. Pečeme v troubě vyhřáté na 190 stupňů cca 25 minut. Hotový koláč necháme vychladnout. Mezitím si připravíme polevu, kterou vytvoříme smícháním rozehřátého kokosového oleje, kakaa a medu. Polevu nalijeme na upečený koláč, ozdobíme ovocem a můžeme podávat.

Co je to špalda? Špalda je nešlechtěný druh pšenice známý pro svůj vysoký podíl bílkovin, kvalitních tuků a sacharidů, ale také jako zdroj vitaminů a minerálů. Podle TČM je špalda teplá a sladká. Vyrábí se z ní především špaldová mouka. Dnes je běžně dostupná.

100 g špaldy má 1520 KJ: 15,4 g bílkovin, 4,1 g tuků, 70,7 g sacharidů, z toho 9,5 g vlákniny.

ovocný jáhelník

Tento recept nepatří mezi rychlovky, příprava sama už zabere asi tak 15 minut plus pečení. Nicméně je moc dobrý, není složitý a hlavně je vhodný i pro celiaky.

Pokud máte alergii na mléčnou bílkovinu nebo nesnesete mléčný cukr, pak použijte mléko rostlinné a vynechejte máslo. Musíme vás ale upozornit, že bez másla se bude jahelník více rozpadat. Na chuti ale nic nepoznáte, takže pokud vám nevadí, že se koláč bude lehce drobit, můžete vyrobit dezert bez mléčných produktů i bez lepku.

Co budete potřebovat:

  • 80 g jáhel
  • 80 g rýže
  • kousek másla nebo kokosový olej na vymazání formy
  • kousek másla do jahelníku
  • šťávu a kůru z jednoho citronu (nejlépe v bio kvalitě)
  • 500 ml mléka (může být i rostlinné) + šálek mléka na přelití těsta
  • vejce
  • ovoce (nejčastěji používám jablka)
  • trošku cukru nebo jiného sladidla (med, sirup)


Postup na přípravu jahelníku

  1. Rýži propláchneme vodou a necháme okapat.
  2. Jáhly spaříme (vložíte do cedníku a přelijete horkou vodou)
  3. Do vroucího mléka dáme jáhly i rýži a vaříme do změknutí a zhoustnutí celé hmoty (asi 15 až 20 minut).
  4. Ovoce nakrájíme na menší kousky.
  5. Do částečně vychladlé hmoty vmícháme cukr, máslo, kůru a šťávu z citronu, ovoce a skořici.
  6. Směs rozložíme do máslem (kokosovým olejem) vymazané formy.
  7. Vejce a mléko rozkvedláme a přelijeme jimi těsto.
  8. Pečeme při 180°C asi 30 minut.

Tip: Nechávám si i trochu ovoce na ozdobení koláče, které normálně peču s těstem. Záleží jen na vás. Dobrou chuť!

Pojďme se trošku podívat na jáhly:

  • Jáhly jsou bezlepková potravina, která vzniká odstraněním obalové vrstvy prosa. Je zdrojem mnoha vitaminů a minerálů. Je také lehce stravitelná.
  • Podle tradiční čínské medicíny patří mezi potraviny, které zahřívají, takže jsou skvělou volbou na snídani v období chladnějších dní.
  • 100 g jáhel v neuvařeném stavu má 1522 kJ; 73 g sacharidů, 12 g bílkovin a 2,5 g tuků.

nepečený banánový dezert

Dezert je bez mouky a přidaného cukru. Jakmile ochutnáte krém z banánů a tofu, na tučné smetanové krémy si ani nevzpomenete.

  • 1 balení přírodního tofu (cca200g)
  • 1 hrnek sušených datlí
  • 2 hrnky ovesných (nebo jiných) vloček
  • 2 zralé banány
  • lžička kakaa, medu a kokosový tuk (čokoládová poleva)
  • nasekané vlašské (nebo jiné) ořechy

Postup - přímo z webu od Šůši:

  1. Datle namočíme cca na půl hodiny do hrnku s vodou a počkáme, až změknou.
  2. Po půl hodince vhodíme datle i s vodou do mixéru, přidáme ovesné vločky a mixujeme.
  3. Hmota by měla mít konzistenci tak akorát. Těsto připravte spíše tužší. V opačném případě přidejte ještě vločky. Takto připravené těsto rozprostřete na dno mísy (já jsem použila hranatou zapékací), kterou si nejprve vyložte pečícím papírem.
  4. Na těsto pak navrstvěte rozmixované tofu s banány. Vše pak polijte rozpuštěným kokosovým tukem s kakaem a lžičkou medu (tak vyrobíte čokoládovou polevu) a posypte nasekanými vlašskými ořechy. Nechte ztuhnout v lednici a máte hotovo.

A na svačinku máte skvělý zdroj vlákniny, minerálů, vitaminů a rostlinných tuků.

Dobrou chuť!

pečené banány s mákem

Receptů na pečené banány najdete spousty a není se čemu divit. Pečený banán je lahodný už sám o sobě. Zkuste jej ale zkombinovat s mákem, vlašskými ořechy a rybízem, budete se olizovat až za ušima.

Příprava je doopravdy jednoduchá a rychlá:

  1. Banán podélně rozpůlíte a položíte do pekáčku na pečící papír.
  2. Posypete jej mákem, dále na něj položíte 3/4 množství ořechů i rybízu.
  3. Dáte do trouby rozehřáté na 160 °C asi tak na 15 minut.
  4. Chvíli před tím než banány dopečete, je zakápněte medem nebo sirupem z agáve (smíchá se se šťávou z ovoce a vám vznikne troška výborné ovocné omáčky).
  5. Po dopečení vložte na talířek a ozdobte zbytkem oříšků i rybízu.

Jednoduchá, rychlá, zdravá a opravdu lahodná svačinka nebo dezert :-).

Červený a černý rybíz, ale také vlašské ořechy jsou výborným zdrojem antioxidantů.
Navíc mák patří mezi potraviny s extrémně vysokým obsahem vápníku ( jeho obsahem několikanásobně převyšuje mléko). Obsahuje také hořčík, který dále s vitaminem D přispívá ke správnému vstřebávání vápníku. Takže dobrou chuť a hurá ven na sluníčko pro déčko :-)

fermentovaná ovesná kaše

Nevím, jak vy, ale někdy mám lenivější rána a i když mám chuť na ovesnou kaši, nechce se mi nebo zkrátka nemám čas si ji uvařit. Jestli jste na tom podobně, budete tímto receptem, naprosto nadšení, protože kaši si během pár sekund připravíte už večer.

Co budete potřebovat? 

Základem jsou vločky a vlažná voda, zbytek je na vás. 

  • ovesné vločky
  • lžička lněných semínek
  • sušené ovoce
  • čerstvé ovoce
  • oříšky
  • skořice

Jak na to?

  • vločky zalejete vlažnou vodou, přikryjete talířkem a necháte fermentovat přes noc.
  • do vloček přidejte trochu lněného semínka a také třeba skořici a sušené ovoce (podle preferencí a chuti)
  • ráno pak přimícháte oříšky, čerstvé ovoce a je to :-).

nejen vánoční cukroví

Vánoční cukroví za pár minut bez cukru, bez lepku, bez mléka

Rádi pro vás vybíráme a zkoušíme recepty, které jsou nejen zdravé a vyvážené, ale také rychlé. Nechali jsme se inspirovat známou food blogerkou Šůšou, některé ingredience jsme však obměnili anebo dodali. Výsledek byl velice dobrý a všem chutnal. Za pár minut bude chutnat i vám :-)

Jáhlové kuličky

100g jáhel

Hrst ořechů

Hrst semínek (podle chuti)

50g strouhaného kokosu

2 lžíce kokosového mléka (na zjemnění, ale nemusí být)

1 lžíce sirupu nebo medu

Hrst sušeného ovoce (použila jsem švestky a datle, ale vaši fantazii a chuti se meze nekladou)

Postup: Jáhly uvaříme dle návodu (necháme spařit). Vše vsypeme a mixujeme v mixéru nebo sekáčku. Jakmile vznikne vláčná hmota, tvoříme z ní kuličky, které obalíme v kokosu. Necháme odstát v lednici.

Makové kuličky

50g mletého máku

50g semínek (jakýchkoli)

50g strouhaného kokosu

1 lžíce medu nebo sirupu (agáve, rýžový, javorový apod.)

1 lžíce kokosového mléka (na zjemnění, ale nemusí být)

1 lžíce kokosového tuku (nemusí být)

Hrst ořechů (nemusí být)

Postup: Vše vsypeme a mixujeme v mixéru nebo sekáčku. Jakmile vznikne vláčná hmota, tvoříme z ní kuličky. Necháme odstát v lednici.

Kokosky

100g strouhaného kokosu

100g kokosového mléka

Hrst mandlí nebo jiných ořechů + na ozdobu nahoru

3 lžíce kokosového tuku

3 lžíce nepraženého kakaa

Postup: Rozmixujeme oříšky nebo mandle, přidáme kokos, kokosové mléko a lžíce kokosového tuku a rozmixujeme. Hmotu natlačíme do silikonových formiček. Roztopíme kokosový tuk a vsypeme do něj kakao, rozmícháme a nalijeme nahoru na směs ve formičkách. Ozdobíme mandlí nebo jiným oříškem a dáme do mrazničky.

Ovesné sušenky

1 hrnek vloček (ovesné, pohankové, jáhlové...)

1 hrnek mouky (pohankové - bezlepkové nebo jiné)

Hrst ořechů

Hrst semínek

2 lžíce kokosového tuku

2 lžíce sirupu nebo medu

Hrst sušeného ovoce (podle chuti)

Postup: Troubu rozehřejeme na 150°C. Ve velké míse smícháme vločky, mouku, skořici. Trochu rozsekáme ořechy, semínka a sušené ovoce a přidáme do mísy. V jiné míse smícháme tuk s medem. Ve 2 lžících vody rozmícháme sodu a přidáme ji k tukovo-medové směsi, kterou nalijeme k suché vločkové směsi a dobře promícháme. Lžičkou tvarujeme malé hromádky na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme asi 20 minut do zlatohněda.

Přejeme vám nejn krásné Vánoce. eat it

zapečené vločky s tvarohem

Co budeme potřebovat:
200 g jemně mletých ovesných vloček (namleto v mlýnku na kávu)
2 banány
2 jablka
200 ml mléka
300 g měkkého tvarohu
hrst rozinek (můžete i vynechat nebo nahradit)

lžíce skořice
2 lžíce medu 
máslo na vymazání nebo pečící papír

Jak na to?
1. Jablka očistíme a nastrouháme nahrubo.
2. Přidáme jeden rozmačkaný banán a ostatní ingredience (čtěte pozorně, jen jeden, já rozkrájela a pomačkala oba, potom jsem neměla žádný, který bych naskládala nahoru).
3. Zapékací misku vymažeme máslem a směs do ní vlijeme.
4. Nahoru naskládáme kolečka banánu a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 40 minut.

jablečný závin, navíc s červenou řepou

Potřebujete:

1 máslo (250g)
0,5 kg mouky (hladká pšeničná, špaldová, trochu žitné nebo amarantové - prostě co dům dal)
1 bílý jogurt (kelímek cca 150-200g), doporučuji Hollandia 3,5% tuku

Postup:

  • Tyto tři ingredience smícháme a uděláme těsto, které pak necháme uležet v ledničce.
  • Z této porce uděláme 3 velké štrúdly, rozdělíme tedy na 3 díly a uválíme placky, které pak plníme tím co dům dal.
  • Já měla po ruce klasicky jablíčka, ale také řepu a mrkev a tak vznikla tato pochoutka. Protože doslova miluji mandle, šoupla jsem je tam také ... Toto těsto můžete prostě plnit čímkoli.

Jen tak mimochodem víte, že řepa se v pečení stala velice módní zaležitostí? Recepty na koláče s řepou jsou teď všude. A takové trendy podporujeme.

Brání kornatění tepen, podporuje činnost jater, aktivuje tvorbu červených krvinek, dokonce zlepšuje náladu a mnohé další. Řepa je hodně muziky za málo peněz. :-)

Dobrou chuť!

eatit 2020
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma!