
večeře
Co si dnes dáte k večeři? O večeřích slýcháváme různé
mýty a proto se je snažíme objasnit a inspirovat
vás...
Večeře a její mýty
Co se týče večeře nebo chcete-li posledního jídla před spaním, je zde několik mýtů, které vám chceme objasnit.
- Poslední jídlo v 17 hodin.
Pokud jdete spát už ve 20 hodin, pak ano. Poslední jídlo bychom měli sníst zhruba 3 hodiny před spaním. Chodíte-li spát až kolem půlnoci, pak si můžete dovolit večeři ještě v devět večer. Samozřejmě záleží na kvalitě a porci jídla. Důležité je, abyste neměli plný žaludek, když jdete spát. Tělo tak bude mít prostor v průběhu spánku regenerovat a ne trávit.
- Večer po cvičení se už nejí.
To je kontraproduktivní chování. Tělo po cvičení naopak kvalitní stravu potřebuje. To znamená doplnit v menším množství sacharidy (přílohy, pečivo, zelenina), které jsme vyčerpali při cvičení a hlavně dodat tělu bílkoviny (maso, vejce, sýry, luštěniny), které jsou stavebním materiálem a pomáhají při regeneraci a růstu svalů. Pokud nejíte, dostáváte tělo do stresu a to si pak drží tuky... a to rozhodně není našim cílem, že?
- Večeře má být malá.
To je velmi individuální, každý spalujeme jiné množství energie, máme jiný denní režim a sportovní aktivity. Neměli bychom se však odbýt něčím nekvalitním a malým nebo ničím. Najezte se tak akorát. Takovým základním ukazatelem je, že nám nekručí hladem v břiše a zároveň nejsme přejedení.
Jako příklad uvedu porci mé večeře, která patří mezi ty menší, neboť jako drobnější žena nespaluji tolik energie. Plný talíř čočkové polévky s tofu nebo velký plátek žitného chleba s máslem, vejcem a zeleninou nebo s 50g tvarůžky a zelenina nebo 100g lososa se zeleninou a bramborem.
- Večer už jen ovoce.
Ovoce obsahuje cukr (jednoduchý sacharid, fruktózu), sice přírodní, ale cukr. Sacharidy potřebujeme přes den na energii. Přijatý cukr večer už nemusíme spálit a můžou nám naopak chybět cenné bílkoviny. Je tedy zbytečné pojídat ovoce večer v případě, že se tedy nechystáme na večerní výšlap nebo ještě hodiny studovat (mozek potřebuje cukr), to by byla jiná. Proto se inspirujte a ovoce si nechte na dopolední svačinku, tam se vám zužitkuje daleko lépe.

Tipy a recepty
TIPY NA VEČEŘI
Večeře by měla obsahovat především kvalitní skutečné potraviny. Kvalitní bílkoviny, tuky a komplexní sacharidy v menším množství než přes den, kdy jste v provozu. Není vhodná pizza (obsahuje příliš sacharidů a tuků), ale ani samotný zeleninový salát (zelenina je sice skvělá, ale je to málo). Vhodná jídla jsou:
- Maso (ne smažené) se zeleninou a trochou přílohy
- Ryby a mořské plody
- Luštěniny
- Sýry, včetně tvarůžek, které obsahují vysoké procento bílkoviny
- Vejce
- Polévky
Večeře, stejně jako každé jiné jídlo, vám především musí chutnat. Pokud navíc jíte v klidu a pohodě, pak i napomáháte správnému vstřebávání a trávení živin. Inspirujte se našimi tipy a recepty...

- Losos s bramborem a jogurtový dip
- Kuřecí steak s grilovanou zeleninou a kuskusem
- Salát caprese
- Carpaccio z červené řepy, kozím sýrem a ořechy
- Chilli con carne
- Čočka s vejcem
- Kuřecí roláda
- Krůtí špíz
- atd.
pstruh se špenátem
Zkuste dát šanci rybám ve vašem jídelníčku. Jsou zdrojem tolik potřebných n-3 mastných kyselin, kterých má většina z nás nedostatek.

Budete potřebovat:
- Pstruh lososovitý (nebo losos)
- Sušený kopr
- Sůl
- Citrón
- Česnek
- Špenát (čerstvý nebo mražený, ale celé listy, ne drť)
- Sojová omáčka (přírodně fermentovaná)
- Olej
- Brambory jako příloha
Postup:
- Rybu zbavíme kůže. Nakrájíme na menší dílky, položíme na pečící papír, posypeme koprem a solí, dáme péct asi na 15 min při 180 °C.
- Špenát, olej, trošku soli a lisovaný česnek dáme do hrnce a vaříme dokud špenát nezměkne nebo se nerozmrazí.
- Špenát dochutíme troškou sojové omáčky.
- Rybu podáváme se špenátem a bramborem, zakápneme ji citronovou šťávou.
kuřecí burger s česnekovým dipem
Představujeme vám jedno z nejoblíbenějších jídel našich klientů. Tento recept máme moc rády. Nejen kvůli chuti, ale protože učí nejen naše klienty, že se nemusí ve prospěch zdravého životního stylu vzdávat úplně všeho, co měli rádi.
Stačí malé úpravy. Místo burgru připravovaném na přepáleném oleji z nekvalitního masa, která vám dají do housky společně s plátkem sterilované okurky, si můžete připravit vlastní burger sami doma.

Budeme potřebovat:
dalamánek nebo kaiserka
kuřecí maso (nebo krůtí)
rajčata, cibule, ledový salát
česnek
citnonová šťáva
jogurt
olej
Koření (já používám na maso sůl, pepř a Davídkovo grilovací koření, na ledový
salát ještě balzamikový ocet)
Postup:
- Maso okořeníme a zprudka orestujeme z obou stran na trošce oleje. Podlijeme vodou a dusíme (nebojte, nebude to mít žádný vliv na chuť).
- Pečivo rozkrojíme a namažeme dipem, který si připravíme z trošky jogurtu, lisovaného česneku a citronové šťávy.
- Vložíme ledový salát, na plátky nakrájená rajčata, cibuli a hotové maso.
- Podáváme se zeleninou.
Náš tip: Pokud nemůžete mléčné výrobky, můžete si burger připravit s kvalitní pikantní hořčicí.
hovězí s fazolemi
Máte rádi guláš? Někteří kamarádi nebo klienti tvrdí, že bez tlakového hrnce se hovězí vaří hodiny a vůbec, že je to komplikované. Když ale koupíte kvalitní vyzrále hovězí, příprava bude trvat chvíli...a než se jídlo uvaří, můžete si třeba číst.

Ingredience:
- Hovězí maso
- Fazole (uvařené nebo sterilované)
- Cibule
- Olej
- Mrkev
- Červená řepa
- Sladká paprika, sůl
- Chléb k podávání
- Brambory (nemusí být, záleží na vás, jak hutné jídlo chcete mít)
Postup:
- Cibulku orestujeme na oleji a zaprášíme paprikou (a provoníme tak celou kuchyni).
- Přidáme maso, které necháme chviličku restovat, aby se zatáhlo.
- Zalejeme vodou a vaříme.
- Asi po půl hodince přidáme na menší kousky nakrájenou řepu a mrkev (popřípadě brambory) a vaříme do změknutí.
- Na konci přidáme fazole jen aby se prohřály, protože už jsou uvařené nebo sterilované.
- Můžeme ozdobit pažitkou nebo petrželkou.
- Podáváme s chlebem.
