vláknina
O vláknině se neustále hovoří ve spojení s dietami a zdravou výživou. Je skutečně tak důležitá?...
K čemu je dobrá a jak docílit správných poměrů, se Vám budeme snažit v pár bodech přiblížit.

O vláknině se neustále hovoří ve spojení s dietami a zdravou výživou. Je skutečně tak důležitá, k čemu je dobrá a jak docílit správných poměrů, se Vám budeme snažit v pár bodech přiblížit.
Vláknina, i přesto, že není trávena, má na náš organismus a především na náš zažívací trakt (zejména funkci střev) velmi příznivé účinky.
Doporučená dávka: zhruba 30g denně
Vláknina je velmi důležitá pro správné a zdravé vylučování. Nechodíte-li na stolici denně, trpíte-li zácpou nebo průjmem, jsou tyto informace určeny právě Vám.
Jsou známé dva druhy vlákniny. Rozpustná a nerozpustná. Každá z nich působí jinak, ale každá je velmi prospěšná.
Nerozpustná vláknina
- Zvětšuje objem stolice, působí proti zácpě, v žaludku působí pocit sytosti a má příznivý účinek na některá střevní onemocnění (hemoroidy, divertikulitidu).
- Působí preventivně proti rakovině střev, jelikož má schopnost na sebe vázat toxické a karcinogenní látky. Četnost výskytu onemocnění rakovinou tlustého střeva a konečníku patří v České republice k nejvyšším na světě.
- Slouží jako tzv. kartáč, který nám pomáhá čistit tenké střevo od hnilobných látek. Čím čistější jsou klky v tenkém střevě, tím lepší je vstřebávání živin.
Rozpustná vláknina
- Reguluje absorpci a trávení sacharidů, tuků a především cholesterolu v tenkém střevě. Pomáhá zpomalovat vstřebávání cukru do krve.
- Jelikož na sebe váže vodu, pomáhá tak při onemocnění s průjmem.
- Váže žlučové kyseliny.
- Je potravou pro bakterie ve střevě (prebiotika), které ji fermentují na mastné kyseliny s krátkým řetězcem, a ty jsou energetickým substrátem pro enterocyty tlustého střeva. Laicky řečeno je udržuje zdravé.
Kde vlákninu hledat?
- Ovoce, čerstvé i sušené
- Zelenina
- Luštěniny
- Celozrnné pečivo a obiloviny
- Hnědá rýže
- Ořechy a semena
30g vlákniny získáte z potravy, když sníte aspoň 200g zeleniny, 150g ovoce a 200g celozrnného pečiva, obilovin nebo luštěnin.